BJCP – Beer Judge Certification Program

ארגון הBJCP הוקם ב 1985

מטרות ה BJCP:

  • לעודד ידע , הבנה והערכה של בירה/סיידר/תמד
  • להעלות מודעות, לעורר הכרה ולקדם טעימה והערכה של בירה/סיידר/תמד
  • לפתח שיטות, כלים ותהליכים מתוקננים להערכה מובנית, ניקוד ומשוב מובנים של בירה/תמד/סיידר

כיצד פועל ארגון ה BJCP?

  • הארגון מסמיך ומדרג שופטים
  • מארגן תחרויות
  • ומארגן את הידע בתחום (באמצעות חוברת הסגנונות)/לחצו כאן למעבר לחוברת סגנונות הבירה המלאה. 

קצת סטטיסטיקות : 

עד היום נגשו למבחני ההסמכה 11345 אנשים ברחבי העולם, מתוכם פעילים כיום 7110 שופטים, מתוכם 862 אוחזים בדרגת שופט לאומי או גבוה יותר . מאז שהחלו לבצע מעקב – נשפטו למעלה מ 1400000 בירות ב 8575 תחרויות ברחבי העולם.

(נכון לאפריל 2018).

איך הופכים לשופט?

כדי להפוך לשופט צריך המועמד לעבור מבחן אינטרנטי בן 180 שאלות בשעה אחת באנגלית (ניתן לקבל הארכה של חצי שעה לדוברי שפות אחרות)

קבלו דוגמה: 

  • בראון אייל בריטי יכול להיות בעל ראש קצף לבן בינוני עד גבוה, בעוד שלבראון אייל אמריקני יהיה ראש חלש בשל אחוז האלכוהול הגבוה יותר שלו (אמת/שקר)

לאחר מכן, עליו לעבור מבחן מעשי בו הוא צריך לשפוט 6 בירות בשעה (10 דק לכל בירה).

אם עבר המועמד את שני המבחנים הוא מקבל תואר שופט “מוכר” ועליו להתחיל לצבור נקודות עבור השתתפות בתחרויות – הן כשופט והן כמארגן כדי לטפס בדרגות השיפוט:

שופט מוכר recognized – ציון מעל 60, ללא נקודות

שופט מוסמך certified – ציון מעל 70 + 5 נקודות

לאחר מכן עליו לעבור מבחן בכתב ובהתאם לציון יכול להמשיך לטפס בדרגות:

שופט לאומי National  – ציון של 80 ומעלה עם 20 נקודות השתתפות

שופט מאסטר – ציון של מעל 90 + 40 נקודות השתתפות

גראנד מאסטר 1,2,3 והלאה  – כתלות בנקודות השתתפות וכו…

כיום מופיעים ברישומי הארגון 150 שופטים בדרגת מאסטר ומעלה אך חלקם אינם פעילים וחלקם נפטרו.

גורדון סטרונג הוא האדם בעל הדרגה הגבוהה ביותר כיום – גראנד מאסטר 10 , הוא נשיא ה BJCP והכותב הראשי של חוברת הסגנונות של בירה ושל תמד . הוא העורך הטכני של מגזין Zymurgy – המגזין של אגודת הבשלנים הביתיים האמריקאית וגם כתב שני ספרים על בישול בירה.

איך שופטים?

שיפוט הבירה נעשה בהשוואה לחוברת הסגנונות בה מפורטים המאפיינים של כל סגנון בירה לפי:

  • שם הסגנון
  • רושם כללי
  • טעם
  • מראה
  • ארומה
  • תחושה בפה
  • הערות
  • היסטוריה
  • חומרי גלם אופייניים
  • סגנונות להשוואה
  • סטטיסטיקות : IBU, SRM, OG, FG, ABV
  • דוגמאות מסחריות

הסגנונות מחולקים לקטגוריות, כיום קיימות 34 קטגוריות המכילות 103 סגנונות , שכל אחד מהם מתואר לפי הרשום למעלה.

התיאורים הם גמישים ומתארים טווחים, קיימת חפיפה ולפעמים ההבדלים בין הסגנונות קטנים למדי.

דוגמה:

קטגוריה בירות חיטה גרמניות, כוללת את הסגנונות הבאים :

  • וייסביר
  • דונקלס וויסביר
  • וייצן בוק

מה צריך שופט לדעת על מנת לשפוט?

  • להכיר את הסגנונות.
  • להיות מסוגל לתאר מילולית בירה אשר טועם בכל ההיבטים.
  • להכיר ולהיות מסוגל לאתר פגמים.
  • להכיר את הגורמים לפגמים ולדעת לייעץ כיצד ניתן לשפר את הבירה.

טעמי לוואי בבירה

קיימים עשרות טעמי לוואי, לכל אחד יש שם, מאפיינים של טעם או ריח וסיבה. חלקם תקינים בסגנונות מסויימים ובאחרים לא, חלקם אינם תקינים תמיד. 

למשל:

אסטרים או פנולים – נותנים טעמים של בננה (האסטרים) או של ציפורן (הפנולים) . הם תוצרי לוואי של השמרים, בייחוד שמרי חיטה בשילוב עם לתת חיטה. בבירות חיטה הם מתאימים אבל לא בלאגרים. כמו כן  הם יכולים להיות גם סימן לזיהום .

DMS דימטיל סולפייד: טעם וריח של תירס מבושל או תירס מקופסה או ירקות מבושלים. החומר נמצא בגרעין באופן טבעי ואמור להתאדות בבישול, על כן יש לבשל בסיר פתוח . הDMS אופייני מאוד ללתת פילסנר ואם מופיע בבירה ההנחיה יכולה להיות להפחית כמויות של לתת פילסנר ולבשל במכסה פתוח. סיבות נוספות: זיהום, טיפול לא נכון בשמרים וקירור איטי מדי לפני תחילת תסיסה.

דף השיפוט

לחצו כאן על מנת לראות את דף השיפוט. 

השיפוט נעשה לפי אותן קטגוריות שהוזכרו לעיל, השופט מעריך את הבירה בהשוואה לתכונות הסגנון, כפי שהוגדרו בחוברת הסגנונות של ה BJCP. 

בדף השיפוט תקבלו הערכה של:

  • ארומה – ניקוד מירבי 12 נקודות.
  • מראה – ניקוד מירבי 3 נקודות.
  • טעם – ניקוד מירבי 20 נקודות. 
  • תחושה בפה – ניקוד מירבי 5 נקודות.
  • רושם כללי – ניקוד מירבי 10 נקודות 

שימו לב שהניקוד המירבי לבירה הוא 50 נקודות.

סיכום הניקוד יגדיר את הרמה של הבירה כדלהלן: 

Outstanding (45 – 50): World-class example of style.
Excellent (38 – 44): Exemplifies style well, requires minor fine-tuning.
Very Good (30 – 37): Generally within style parameters, some minor flaws.
Good (21 – 29): Misses the mark on style and/or minor flaws.
Fair (14 – 20): Off flavors/aromas or major style deficiencies. Unpleasant.
Problematic (00 – 13): Major off flavors and aromas dominate. Hard to drink

כך שאם קיבלתם ציון סופי 35 – זה אומר שהבירה שלכם טובה מאוד!

בהצלחה!